Discocactus  
 Inleiding  Verzorging

 Veldnummers

 Taxonomie  Species  Bibliografie  Contact
     
Algemeen
Zaaien
Waar zaaien
Enten
Zaad winnen
Zaad bewaren
Etiketteren
Gieten
Verzorgingsklimaat
Groeiseizoen
Ziekten
Importeren

Resultaat van een goede verzorging

Foto uit verzameling Piet van der Laken

 

Ervan uitgaande dat men al enige ervaring heeft betreffende kaskultuur van cacteeen, zullen we even in vogelvlucht de belangrijkste criteria de revue laten passeren. De onderstaande adviezen gelden voor noordeuropese klimaat-omstandigheden.

De kasligging en glasstaat 
In de maanden februari, maart, oktober en november moeten we zoveel mogelijk profiteren van het zonlicht en is het schoonhouden van het glas of de kunststof kasbedekking geen overbodige luxe. Een beweegbaar energiescherm (b.v. een goedkoop handbediend rolgordijn) kan de stookkosten aanzienlijk verlagen en kan op hete zomerse dagen dienen als schaduwscherm om de temperatuur niet onnodig hoog te laten oplopen. Tussen dit scherm en het glas kan als extra isolatie een glasheldere dunne folie worden gespannen die blijft zitten van eind november tot half april. Dit verbetert het kasklimaat en voorkomt een te grote kouval als het energie-scherm wordt geopend. Het is ook wenselijk om de vloer goed te isoleren om kou en vooral vocht tegen te houden. De kas moet minimaal 5 uren zonlicht per dag kunnen ontvangen en bij voorkeur de ochtendzon.

De verwarming
Elke verwarming is geschikt mits de gebruikte apparaten een rookgasafvoer bezitten. Laat u niet misleiden door z.g. 100%-ige verbranding van toestellen zonder afvoer. Hiermee is al veel schade veroorzaakt die dikwijls pas in het voorjaar zichtbaar wordt. Een vol- of halfautomatische temperatuur regeling is niet alleen gemakkelijk maar werkt ook energiebesparend, de interval van de thermostaat mag maximaal 0,5oC zijn. De benodigde capaciteit van de verwarming kan gemakkelijk zelf worden bepaald als volgt:
Kcal/h = oppervlakte glas x 6 (transmissiegetal voor glas) x temperatuuroverbrugging in oC. 
Waarbij we in Nederland rekening moeten houden met 20oC vorst en toch een temperatuur van 15oC moeten kunnen handhaven, moet er een overbruggingstemperatuur van 35oC kunnen worden gehandhaafd. Bodemverwarming voor Discocactussen op eigen wortel is een must, waarbij we ongeveer een temperatuur van 18oC aan houden. Ge-ente Discocactussen hebben geen bodemverwarming nodig. Het nadeel van bodemverwarming is dat nematoden (aaltjes) zich in de winter sterk kunnen uitbreiden. Een goede alarmering voor het bewaken van de temperatuur is nodig en dient onafhankelijk van het stroomnet te werken (batterijen).

Luchten
In een relatief kleine kas is het moeilijk om het klimaat enigzins stabiel te houden, zeker in het voorjaar met wisselende bewolking. Luchten is noodzakelijk om extreem hoge temperaturen (meer dan 35oC) te voorkomen. Ideaal is een volautomatische luchting waarbij de ramen afwindig, modulerend worden gelucht. Er zijn goede systemen in de handel, maar er hangt een hoge prijs aan. Handige hobbyisten kunnen met relatief goedkope middelen een aardig werkend systeem in elkaar zetten. Hoe dan ook, uw planten vragen niet of u het kunt betalen, maar reageren wel op hun toleranties wat betreft temperatuur en tocht. En juist dat laatste is voor de meeste soorten funest. Veel kasbezitters weten niet wat het verschil is tussen luchtbeweging en tocht. Luchtbeweging in de kas is zeer nuttig. Het betreft hier alleen kaslucht die in beweging is zonder dat lucht van buiten wordt toegevoegd. Tocht is luchtbeweging van veelal buitenlucht met andere fysieke eigenschappen, als temperatuur en luchtvochtigheid, dan de binnenlucht. Dit is iets dat op de standplaats nooit voorkomt en er is geen plant die tocht op den duur verdraagt. Naarmate het temperatuursverschil van binnen en buiten groter is, is het risico van tocht groter. Daarom is zorgvuldig luchten, vooral in het voorjaar, van groot belang.

Licht en luchtvochtigheid
Licht is een factor die we in tegenstelling tot alle andere factoren niet in de hand hebben. We moeten genoegen nemen met wat de zon ons op 't noordelijk halfrond toebedeelt. Een kunstmatige assimilatiebelichting kan in de lichtarme maanden 'n beetje gunstige invloed hebben, maar het resultaat is voor onze lichtminnende planten te verwaarlozen. Veel licht betekent niet alleen een zware dichte bedoorning maar de fysieke toestand van de plant wordt stabieler deze is daardoor minder vatbaar voor ziekten en plagen. Onze lichtarme maanden december, januari en februari gebruiken we dan ook om de planten rust tegeven door de groei in oktober tot stilstand te brengen. De luchtvochtigheid is een factor die gemakkelijk te regelen is, er kan voor onze doeleinden worden volstaan met het nat houden van de vloer gedurende het voorjaar. In de rustperiode is een lage luchtvochtigheid wenselijk, deze ontstaat al vanzelf omdat we een hogere ruimte-temperatuur van ca. 15oC aanhouden.

Copyright © 2003

email: Piet van der Laken